Úřady se dohodly na kompromisu ohledně dozoru nad restauracemi

30.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 30. dubna (ČTK) - Ministerstva zemědělství a zdravotnictví se dohodla na kompromisní úpravě sporné změny pravidel pro kontrolu veřejného stravování. Hygienická služba neztratí proti současnosti žádné kompetence. Kvůli tomu v pondělí proti návrhu ostře vystoupil hlavní hygienik Vladimír Valenta. Kontrolovat restaurace či jídelny budou však nově moci i dozorové orgány ministerstva zemědělství. Obě strany budou až na rok dopředu koordinovat kontrolní plány, aby zbytečně nezatěžovaly podnikatele.

"Hygienická služba nepřijde o žádné kompetence, bude dále vykonávat dozor podle potravinového práva a podle zákona o ochraně veřejného zdraví," uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS) budou vykonávat dozor podle potravinového práva.

Původní návrh poslankyně ANO Margity Balaštíkové předpokládal podle Valenty, že hygiena kontrolní pravomoci ztratí ve všech stravovacích zařízeních a získají je kontrolní orgány ministerstva zemědělství. Sněmovní zemědělský výbor v úterý přijal Balaštíkové kompromisní ustanovení, podle něhož by hygienikům zůstala kontrola takzvaného uzavřeného stravování, tedy třeba školních a nemocničních jídelen. Prověrky ostatních restaurací by přešly pod zemědělskou a potravinářskou inspekci.

V úterý odpoledne po jednání výboru se však sešli ministři zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) spolu s šéfy dozorových orgánů a domluvili se, že hygienici žádné kompetence neztratí, SVS a SZPI naopak získají nové.

Dozorové orgány budou koordinovat své kontrolní plány tak, aby nadměrně nezatěžovaly podnikatele. "Tedy by nemělo dojít například k tomu, že budou pracovníci obou orgánů kontrolovat souběžně jednu provozovnu," podotkla Čechová.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Hynka Jordána by Státní veterinární správa měla nově získat kompetenci kontrolovat v provozovnách veřejného stravování potraviny živočišného původu, SZPI pak rostlinné produkty. "Nejenom v restauracích a jídelnách, ale i v takzvaně uzavřených," poznamenal.

V současnosti je v Česku zhruba 45.000 veřejných stravovacích provozoven, hygienici jich zkontrolují zhruba 25.000. Díky změně by kontrolovaných podniků mělo výrazně přibýt, uvedl Jordán.

Dohoda ministerstev by podle Čechové měla být znovu projednána na zemědělském výboru Sněmovny a předložena jako další pozměňovací návrh. Předkladatelkou by měla zřejmě opět být Balaštíková. "Potřebné úpravy již upřesňují v těchto chvílích pracovníci obou ministerstev," řekla ČTK Čechová.

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK