Z předběžných výsledků pekařské výroby podle svazu vyplývá, že průměrná spotřeba chleba se loni snížila z předloňských necelých 43 kg k hranici 40 kg chleba za rok. To by představovalo jednu z nejnižších průměrných spotřeb v historii.
Produkce běžného pečiva, tedy především rohlíků a housek, klesla loni o pět procent na 270.000 tun. Naopak čerstvého cukrářského pečiva, mezi něž patří koláče, koblihy nebo vánočky, upekli pekaři o desetinu víc než v roce 2012.
I když je u chleba širší nabídka druhů, jedí ho Češi z dlouhodobého hlediska stále méně. Podle Dřízala postupně nahradily chléb v jídelníčku jiné druhy pečiva, ale také těstoviny, potraviny z fastfoodů či automatů.
\"Nejoblíbenější stále zůstává klasický pšeničnožitný konzumní chléb, či jeho pomoučená varianta Šumava,\" uvedl Dřízal. Řada zákazníků pak preferuje lokální druhy chlebů.
Například v 50. letech minulého století snědl každý Čech v průměru téměř 90 kilogramů chleba ročně. Přes určitou stagnaci či mírný růst v předchozích letech spotřeba chleba dlouhodobě klesá.
Tuzemští pekaři upozorňují, že chleba je v tuzemsku proti zbytku Evropy levný. \"Spotřebitelská cena jednoho kilogramu chleba, která aktuálně dle ČSÚ činí 23 Kč, je v porovnání s okolními státy výrazně nižší,\" podotkl Dřízal. Podle šetření Eurostatu je český chléb osmý nejlevnější mezi státy Evropské unie. Například v Německu či Rakousku je chléb až o polovinu dražší než jeden litr benzínu, což v Česku již dávno neplatí, podotkl.
Navzdory velmi dobré letošní sklizni obilí, která by měla být třetí nejvyšší v historii ČR, chléb letos patrně nezlevní. Kvalita potravinářské pšenice totiž letos není vyrovnaná, což s sebou nese pro pekaře vícenáklady při výrobě.
Na dnešek připadající Světový den chleba si pekaři v ČR připomínají pošesté, v zahraničí má však mnohaletou tradici. Svátek na 16. říjen vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren U.I.B. Nejrůznějším způsobem se slaví v řadě zemí světa.