Správní řízení loni ukončila inspekce v 1861 případech. \"Dlouhodobě říkáme, že vzhledem k situaci na trhu, kdy řada subjektů ignoruje i závažná zjištění a opakuje stále stejné prohřešky, budeme udělovat takové pokuty, aby plnily funkci a byly dostatečně odrazující. I přesto řada provozovatelů svůj přístup nezměnila. Ve významném kontrolním tlaku ve prospěch spotřebitelů budeme pokračovat i nadále,\" sdělil ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.
Kopřiva zmínil čtyř patrně nejvýznamnější prohřešky. \"Je to falšování potravin, kdy výrobce nahradí hodnotnější složku za méně hodnotnou. Dále nesprávné uchovávání potravin a jejich následné kažení či jiné znehodnocení. Je to také zanedbávání hygieny prodeje a výskyt kontaminujících látek,\" řekl Kopřiva. Všechny tyto prohřešky se dotýkají spotřebitele, ať už ve vztahu k bezpečnosti potravin nebo k jejich jakosti.
Loni inspektoři udělali přes 35.000 kontrol potravinářských podniků, celních skladů a internetových obchodů. Z tohoto počtu jich byly dvě třetiny v maloobchodě, 24 procent ve výrobě a zbytek ve velkoskladech, v celních skladech a na ostatních místech.