\"Bylo to způsobeno nepříznivým průběhem počasí před dozráváním,\" dodal Půček. Podle dřívějších vyjádření vinařů výrazné deště v srpnu a září zapříčinily hnilobu hroznů. Ta byla v některých případech extrémně rychlá, hrozny shnily i za tři dny.
Pěstitelé v Čechách a na Moravě podle ČSÚ loni sklízeli hrozny z 15.783 hektarů, zhruba o 130 ha větší plochy než v roce 2013. Hektarový výnos činil 4,03 tuny, proti předloňsku byl nižší o 0,74 tuny.
\"Vína jsou daleko lehčí, jsou poměrně velmi aromatická a mají vyšší obsah kyselin,\" charakterizoval loňskou úrodu Půček. Vína budou podle něj pravděpodobně déle ležet, než půjdou do láhví. Sklepmistři budou zároveň muset obsah kyselin snížit.
Evropská komise koncem loňského října udělila vinařům z Česka a několika dalších zemí výjimku pro přislazování. Nižší cukernatost hroznů ovlivňuje množství alkoholu ve víně. Podle nařízení komise mohou členské státy EU žádat o možnost více obohatit vína o cukr v letech s mimořádně nepříznivým počasím.