\"Přítomnost patogenních mikroorganismů potvrdily v závěru minulého týdne laboratorní testy státního veterinárního ústavu,\" uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal. Pokud by někdo závadné maso stále měl, může jej vrátit prodejcům.
Produkty jsou označené jako Kuře bez drobů, sk. A, čerstvá drůbež (Kurczak schlodzony świeźy, Klasa A PN-A-86520, Kurča chladené, čerstvá hydina), číslo šarže je 3.6.2015 a datum spotřeby 7. června. Jako výrobce je uveden TWIST Sp. z o.o., 44-210 Rybnik, ul. Pod Lasem 79, Polsko.
Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.
Veterináři nechali stáhnout deset tun zmraženého kuřecího masa z Polska se salmonelou také v dubnu. Následně se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s polskou premiérkou Ewou Kopaczovou dohodl na těsnější spolupráci mezi kontrolními orgány jednotlivých zemí.