Rozpočet řecké vlády skončil za pololetí nečekaně v přebytku

14.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 14. července (ČTK) - Primární rozpočet řecké vlády vykázal za první pololetí díky prudkému poklesu výdajů nečekaný přebytek 1,87 miliardy eur (50,6 miliardy Kč). Vláda přitom v tomto rozpočtu - který nezahrnuje obsluhu dluhu, hospodaření systému sociálního zabezpečení a rozpočty místních samospráv - plánovala deficit 1,24 miliardy eur. Oznámilo to dnes řecké ministerstvo financí.

Primární rozpočet ústřední vlády se liší od údajů, které sledují věřitelé Řecka, tedy Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF). Naznačuje ale stav financí země, která se v pondělí s eurozónou dohodla, že bude moci začít jednání o novém záchranném programu.

Na daních vláda za pololetí získala 21,8 miliardy eur, což bylo téměř miliardu pod plánovanou úrovní. Výdaje činily 23,2 miliardy eur, což bylo o čtyři miliardy eur méně, než vláda plánovala.

Řecká vláda v posledních měsících výrazně omezovala výdaje, aby získala peníze na splácení závazků. Na konci června ale stejně nesplatila MMF dlužnou částku zhruba 1,5 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK