Němečtí vývozci vidí po jaderné dohodě s Íránem příležitost

14.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Vídeň 14. července (ČTK) - Vývoz z Německa do Íránu by díky uzavřené jaderné dohodě mezi Teheránem a šesticí světových velmocí mohl v příštích letech vzrůst až na čtyřnásobek. Odhadují to německá průmyslová sdružení. Německo má největší ekonomiku v Evropské unii a závisí na ní i mnoho firem v České republice.

\"Velké příležitosti pro německé výrobce strojů a zařízení skýtá především modernizace ropného odvětví,\" uvedl dnes podle agentury Reuters šéf Svazu německého průmyslu (BDI) Ulrich Grillo.

Export z Německa do Íránu by podle jeho odhadů mohl stoupnout ve střednědobém výhledu na více než deset miliard eur (téměř 271 miliard Kč) z loňských 2,4 miliardy eur (65 miliard Kč). Prospěch by prý v této souvislosti mohl mít automobilový a chemický průmysl, sektor obnovitelných energií či zdravotní péče.

Podle Volkera Treiera, který v Německé průmyslové a obchodní komoře (DIHK) šéfuje oddělení exportu, by se objem německého exportu do Íránu mohl zdvojnásobit na zhruba pět miliard eur během pouhých dvou let, nikoli pěti let, jak předpokládal ještě v únoru.

Světové mocnosti se po více než deseti letech jednání dohodly s Teheránem na omezení jeho jaderného programu. Dohoda má výměnou za to vést k rychlému odvolání ekonomických sankcí proti Íránu, což zemi hlavně umožní získat více peněz zvýšeným vývozem ropy. Dohoda také podle Reuters povede k odvolání zbrojního embarga proti Íránu, a to za pět let od chvíle, kdy smlouva začne fungovat.

Německé podniky ale v Íránu čeká konkurence ze strany čínských, korejských, blízkovýchodních a dalších firem, které zaplnily místo uvolněné následkem protiíránských sankcí západními podniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK