Dolar po neuspokojivých údajích o tržbách v USA klesá

14.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 14. července (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích klesá. Investoři jeho prodejem reagují především na nečekaně špatné údaje o maloobchodním obratu v USA, které otřásly důvěrou v růst největší světové ekonomiky a oslabily vyhlídky na možné zářijové zvýšení úrokových sazeb.

Euro k dolaru po 17:00 SELČ přidávalo zhruba 0,2 procenta na 1,1026 USD. V pondělí přitom jednotná evropská měna o 1,5 procenta klesla, když se Atény dohodly s eurozónou, že budou moci začít jednání o novém záchranném programu pro Řecko. Dolar k jenu se dnes pohyboval prakticky beze změn na 123,37 JPY, a smazal tak většinu ztrát z průběhu dne.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech v červnu klesly o 0,3 procenta, což je nejslabší údaj od února. Ekonomové přitom očekávali zvýšení. Data naznačila, že americká ekonomika mohla na konci druhého čtvrtletí ztratit na síle.

Další dnešní údaje zveřejněné ministerstvem obchodu ukázaly, že stav podnikových zásob v USA v květnu jen mírně vzrostl. Doplňování podnikových zásob se tak na hospodářském růstu USA ve druhém čtvrtletí pravděpodobně příliš podílet nebude.

Podle Fabiana Eliassona ze společnosti Mizuho Bank teď řecká dluhová krize přechodně ustoupila z centra pozornosti. Obchodníci čekají na plánované středeční a čtvrteční vystoupení šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové. Investoři očekávají, že Fed by v tomto roce mohl začít zvyšovat úrokové sazby ze současných historických minim.

Britská libra se dnes vůči dolaru vyšplhala až na týdenní maximum 1,5630 USD. Stalo se tak po vyjádření šéfa britské centrální banky Marka Carneyho, podle něhož se blíží čas, kdy britští centrální bankéři poprvé od finanční krize zvýší úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK