Akcie v USA díky energetickým firmám rostly, dolar oslabil

15.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v úterý čtvrtou seanci za sebou posílily, což vytváří nejdelší ziskové období od ledna. K růstu přispěly hlavně energetické společnosti, které posilovaly díky oživení cen ropy. Investoři se nyní zaměří hlavně na čtvrtletní výsledky hospodaření.

Index Dow Jones v závěru obchodování stoupl o 75,9 bodu, tedy 0,42 procenta, na 18.053,58 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl 9,35 bodu, neboli 0,45 procenta, na 2108,95 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 33,38 bodu, čili 0,66 procenta, na 5104,89 bodu.

Americké firmy nyní postupně zveřejňují výsledky za druhé čtvrtletí. Podle odhadů analytiků dotázaných agenturou Thomson Reuters se čeká v průměru nejhlubší pokles tržeb za téměř šest let a snížení zisků o 2,9 procenta.

Světové mocnosti se ve Vídni dohodly s Íránem na omezení jeho jaderného programu výměnou za odvolání ekonomických sankcí. Ceny ropy nejprve klesaly kvůli obavám, že výsledkem dohody bude zvýšení dodávek ropy na trhy. Nakonec však své ztráty smazaly, protože se ukázalo, že sankce na vývoz ropy z Íránu nebudou zrušeny okamžitě.

Dílčí index S&P energetického sektoru stoupl o 0,8 procenta. Akcie Exxon Mobil se zvýšily rovněž o 0,8 procenta. Posílilo devět z celkem deseti velkých sektorů indexu S&P 500. Dílčí index Nasdaq biotechnologických firem vzrostl o dvě procenta a podruhé za tři týdny stoupl na nový rekord. Po oznámení výsledků hospodaření posílily akcie bank JPMorgan a Wells Fargo.

Americký dolar po zprávě o překvapivém poklesu maloobchodních tržeb v USA klesl vůči euru. Zpráva vyvolala obavy o sílu ekonomického růstu USA a načasování růstu úroků.

V závěru obchodování euro vůči dolaru mírně stouplo o 0,03 procenta na 1,1004 USD. Vůči jenu dolar oslabil o 0,1 procenta na 123,23 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,18 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK