Bílý dům snížil odhad rozpočtového deficitu na letošní rok

15.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. července (ČTK) - Rozpočtový deficit Spojených států má v letošním fiskálním roce podle nové prognózy činit 455 miliard USD (11,2 bilionu Kč). Oznámil to v noci na dnešek Bílý dům. Nový odhad deficitu je o 128 miliard USD nižší, než uváděl únorový odhad, a nejnižší za dobu, co ve funkci prezidenta působí Barack Obama.

K revizi rozpočtu přispěl vyšší odhad příjmů, ale také očekávaný pokles výdajů, mimo jiné i díky nižší inflaci. Celkem mají být nově příjmy o 72 miliard vyšší, než se čekalo v únoru, a výdaje o 56 miliard nižší.

V příštím fiskálním roce, který začne 1. října, má deficit činit 429 miliard USD, což je o 45 miliard méně než uváděl předchozí odhad. K poměru k HDP má schodek činit 2,3 procenta.

V pravidelné revizi Bílý dům dodal, že hrubý domácí produkt se v letošním kalendářním roce má zvýšit o dvě procenta, v únoru přitom čekal růst až o tři procenta. Nižší růst způsobilo zimní počasí na začátku roku, které v prvním čtvrtletí téměř zastavilo ekonomickou aktivitu v zemi. Příští rok má HDP stoupnout o 2,9 procenta. Míra nezaměstnanosti se má letos snížit na 5,1 procenta, nyní činí 5,3 procenta.

V loňském fiskálním roce deficit činil 483 miliard USD. Nový odhad je lepší, než odhad rozpočtového výboru Kongresu (CBO), který čeká letos schodek 486 miliard USD.

Během prvních čtyř let Obamova působení ve funkci přesahoval schodek rozpočtu hranici jednoho bilionu dolarů. V roce 2009 se kvůli hluboké recesi vyšplhal dokonce na rekordních 1,4 bilionu dolarů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK