Americké aerolinie Delta zvýšily čtvrtletní zisk o 85 procent

15.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. července (ČTK) - Čistý zisk americké letecké společnosti Delta Air Lines ve druhém čtvrtletí stoupl o 85 procent na téměř 1,5 miliardy dolarů (37 miliard Kč), a překonal tak odhady. Ve výhledu na třetí čtvrtletí je ale firma opatrná a předpokládá, že zahraniční poptávka bude kvůli silnému americkému dolaru nadále slabší.

Očištěný zisk ve druhém čtvrtletí dosáhl 1,27 dolaru na akcii. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru 1,21 USD. Loni ve stejném období aerolinie hospodařily se ziskem 1,04 USD na akcii.

Skupině k lepšímu čtvrtletnímu výsledku pomohly nižší ceny pohonných hmot. Vyššího zisku přitom firma dosáhla i přes nepříznivý kurzový vývoj, který se podepsal na tržbách. Ty se zvýšily o 0,8 procenta na 10,7 miliardy dolarů (264,4 miliardy Kč).

Vyhlídky na třetí čtvrtletí jsou ale pesimističtější. Firma předpokládá, že hlavní příjem, který měří tržby ve vztahu ke kapacitě a letové vzdálenosti, klesne o 4,5 až o 6,5 procenta. Firma v odhadech zohledňuje výkyvy kurzu amerického dolaru, jeho dopad na kupní sílu zahraničních cestujících a na poptávku po letech do USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK