Dolar zpevňuje, trh reaguje na vyjádření šéfky Fedu k sazbám

15.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. července (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích zpevňuje, optimismus čerpá zejména z vyjádření šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové. Ta ve svém vystoupení v Kongresu podpořila očekávání, že úrokové sazby v USA by se mohly zvýšit ještě letos, možná už v září.

Euro k dolaru před 17:00 SELČ ztrácelo 0,4 procenta na 1,0965 USD, dolar k japonskému jenu pak přidával 0,4 procenta na 123,81 JPY. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti předních světových měn, byl vyšší o 0,55 procenta na 97,166 bodu.

Yellenová v projevu před sněmovním výborem pro finanční služby uvedla, že Fed nadále počítá se zvýšením úroků v průběhu letošního roku. Problémy v zahraničí, například v Řecku a Číně, by příznivý vývoj americké ekonomiky neměly ovlivnit. Fed zároveň očekává, že situace na domácím trhu práce se bude plynule zlepšovat.

Americké měně pomohly rovněž údaje amerického ministerstva práce o vývoji výrobních cen v USA. Index výrobních cen se v červnu zvýšil o 0,4 procenta po květnovém nárůstu o 0,5 procenta. Výrobní ceny tak rostly druhý měsíc v řadě, což se chápe jako podpůrný faktor pro případné zvýšení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK