Ceny ropy kvůli vyhlídkám na růst dodávek z Íránu klesají

15.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají, ztráty odpoledne přesahovaly jedno procento. Hlavním důvodem zůstávají vyhlídky na růst exportu suroviny z Íránu. Země se totiž v úterý se světovými mocnostmi dohodla na omezení svého jaderného programu výměnou za odvolání sankcí.

Kolem 17:30 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 1,2 procenta na zhruba 57,80 USD. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela 1,5 procenta na zhruba 52,25 USD.

Sankce, které několik let omezovaly vývoz ropy z Íránu, by díky dohodě měly být začátkem příštího roku zrušeny. Podle jednoho z představitelů íránského ropného průmyslu by se tak těžba ropy v Íránu mohla v případě dostatečné poptávky během šesti až 12 měsíců vrátit na úroveň čtyř milionů barelů denně z doby před zavedením sankcí.

Írán patří mezi členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). V minulosti vyvážel téměř tři miliony barelů ropy denně, sankce však export snížily na zhruba milion barelů denně.

Dohoda s Íránem přišla v době, kdy na trhu s ropou panuje převis nabídky nad poptávkou. Pondělní údaje například ukázaly, že Saúdská Arábie v červnu zvýšila těžbu ropy o 231.000 barelů na rekordních 10,56 milionu barelů denně. Země, která je největším vývozcem ropy na světě, tak potvrzuje, že je odhodlána bránit svůj tržní podíl.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 57,79 58,51 New York - Nymex WTI srpen 52,25 53,14

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK