Americké akcie mírně zpevňují, pomohla slova šéfky Fedu

15.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. července (ČTK) - Americké akcie dnes mírně zpevňují, a směřují tak již k pátému nárůstu za sebou. K optimismu přispěla šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová, která řekla, že příznivý vývoj ekonomiky Spojených států by neměly ohrozit ani problémy v zahraničí, například v Řecku a Číně.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 0,1 procenta na 18.066 bodů. Širší index S&P 500 přidával rovněž 0,1 procenta a byl na 2111 bodech, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si připisoval asi 0,2 procenta a pohyboval se kolem 5117 bodů.

Yellenová v projevu před sněmovním výborem pro finanční služby uvedla, že registruje řadu známek hospodářského oživení po útlumu v zimních měsících. Potvrdila také, že Fed vzhledem k příznivým vyhlídkám ekonomiky pravděpodobně ještě během letošního roku zahájí zvyšovaní úrokových sazeb, možná už v září.

Investoři nyní čekají na výsledek hlasování řeckého parlamentu o nových úsporných opatřeních a hospodářských reformách, které jsou podmínkou další finanční pomoci. Ta má zadlužené Řecko zachránit před bankrotem a zajistit jeho setrvání v eurozóně.

Vzhůru dnes například zamířily akcie bankovní společnosti Bank of America. Firma, která je podle objemu aktiv největší bankou v USA, dnes oznámila, že v letošním druhém čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na téměř pět miliard dolarů (zhruba 123 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK