Sobotka, Mládek a šéf CzechInvestu budou jednat o investicích

16.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes bude jednat s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) a šéfem agentury CzechInvest Karlem Kučerou jak zvýšit objemy přímých zahraničních investic v ČR. Zhodnotí také vývoj v posledních 18 měsících.

CzechInvest zprostředkoval loni v Česku 147 domácích a zahraničních investic v hodnotě 87 miliard korun. Je to téměř dvakrát více než v roce 2013. Investice by měly vytvořit 16.700 nových pracovních příležitostí, nejvíce v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

\"Já bych si rád udělal sám pro sebe určitou představu o tom, co všechno se povedlo v uplynulém období, jaké projekty jsou rozpracované, na co bychom se měli zaměřit tak, abychom přitáhli do naší země další přímé investice,\" uvedl Sobotka ve středu.

Největší část investičních projektů loni pocházela od tuzemských firem, expandují hlavně strojírenské, textilní a potravinářské podniky. Nejvíce zahraničních investorů do ČR zamířilo tradičně z Německa a Spojených států, největší částku ale investovaly korejské firmy (25,8 mld. Kč).

Žebříček deseti nejvýznamnějších loňských investic vedl korejský Nexen Tire, který postaví v průmyslové zóně Triangle u Žatce závod na výrobu pneumatik v hodnotě 22,8 miliardy korun. Druhá je expanze firmy Brose CZ v Rožnově pod Radhoštěm a Kopřivnici za 2,65 miliardy korun.

\"Daří se nám v oblasti automobilového průmyslu, dodavatelů pro automobilový průmysl, daří se nám získávat investory z Korejské republiky. Chci také si ověřit, jak pokračují velké projekty firmy Nexen a firmy Hyundai Mobis v Ústeckém a Moravskoslezském kraji,\" dodal premiér.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK