Americké akcie kvůli propadu ropy ve středu mírně klesly

16.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. července (ČTK) - Americké akcie v závěru středečního obchodování přišly o zisky, které vykazovaly po většinu dne, a hlavní indexy Wall Street tak nakonec mírně klesly. Pokles cen ropy převážil nad růstem bankovních akcií a vlivem optimistického vystoupení šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 0,02 procenta na 18.050,17 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,07 procenta na 2107,40 bodu a přerušil čtyřdenní růstovou sérii, která byla nejdelší od letošního ledna. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 0,12 procenta a uzavřel na 5098,94 bodu.

Index akcií energetického sektoru ztratil 1,6 procenta a zaznamenal nejhorší výkon ze všech deseti oborových indexů S&P. Srazil jej pokles cen ropy pod vlivem dohody světových mocností s Íránem, která povede k přílivu íránské ropy na světový trh. Ropa Brent i americká WTI ztratily zhruba tři procenta.

Yellenová v projevu v Kongresu uvedla, že po zimním útlumu registruje řadu známek hospodářského oživení. Potvrdila také, že Fed vzhledem k příznivým vyhlídkám ekonomiky pravděpodobně ještě během letošního roku zahájí zvyšovaní úrokových sazeb, možná už v září.

Index finančního sektoru posílil o 0,7 procenta. Podpořil jej výrazný růst akcií společností Bank of America a Bancorp, jejichž čtvrtletní výsledky předčily očekávání.

Dolar na devizových trzích zpevňoval díky vyjádření šéfky Fedu Yellenové, které podpořilo očekávání, že úrokové sazby v USA by se mohly zvýšit možná už v září. Americké měně pomohly rovněž údaje, podle nichž výrobní ceny v USA rostly v červnu druhý měsíc po sobě.

V závěru dne dolar vůči euru posílil o 0,6 procenta na 1,0948 USD. Proti japonskému jenu získal 0,3 procenta na 123,70 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK