Norma, která by podle plánů úřadu mohla začít platit mezi prvním a druhým čtvrtletím příštího roku, přináší také povinnost provozovatelům vinoték, budou muset skladovat víno v teplotě do 15 °C a budou muset mít výčepní zařízení, které používá jako hnací plyn dusík s příměsí oxidu uhličitého do 20 procent. Prodejci také budou muset zapsat své produkty do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.
Novela by měla podle ministra chránit české a moravské vinaře i před levnými nelegálními dovozy. \"Jak se mají vypořádat s tím, když nabízejí sudovku za 45 Kč a výš a někdo je schopen dovézt kamion vína za 16 korun na litr,\" uvedl ministr. Na všech etiketách bude muset být uvedená provenience hroznů.
Sudové víno se bude moci stáčet pouze v provozovně vinaře nebo v jeho vinotéce, další možností bude provozovna osoby, která poprvé uvedla sudové víno na trh či do těchto míst přímo dodává sudové víno. \"Standardních vinoték a vináren\" se tak podle Jurečky norma prakticky nedotkne. Naopak lidé, kteří víno prodávají například \"v pneuservisu\", budou muset podle Jurečky do skladování investovat.
Podle analýz stát přijde kvůli černému trhu s vínem ročně o 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů vína ročně. Sudové víno se v Česku prodává zhruba na 30.000 místech. Při kontrolách Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí se v loňském roce zjistila pochybení ve třetině případů.