Výrobce součástek do aut Magna převezme Getrag za 1,75 mld. eur

16.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 16. července (ČTK) - Kanadský výrobce automobilových součástek Magna International koupí německého výrobce součástek Getrag za 1,75 miliardy eur (47,4 miliardy Kč). Akvizice je součástí plánované expanze kanadské firmy v oblasti převodovek a snah získat pozici jedničky na trhu u některých důležitých automobilových součástek. Firma Getrag patří k největším nezávislým dodavatelům převodovek a má závod i na Slovensku.

Při započtení dluhu a závazků penzijního fondu je hodnota dohody 2,45 miliardy eur. Dokončena by měla být ještě v letošním roce.

\"V rámci současné revize našeho portfolia výrobků jsme identifikovali expanzi v našich aktivitách v oblasti pohonu za strategickou prioritu,\" uvedl generální ředitel Magny Don Walker. Na počátku letošního roku firma v rámci změn prodala většinu své divize vnitřního vybavení aut španělské firmě Grupo Antolin za 525 milionů USD (13,1 miliardy Kč).

Walker upozornil, že Getrag je technologický lídr v produktech, které by měly v budoucnu těžit ze současných trendů v odvětví, jejichž cílem je snížení spotřeby pohonných hmot a snížení emisí. Významným bonusem jsou i společné podniky Getragu, zvláště ty v Číně.

Getrag je partnerem amerického Fordu a mezi jeho klienty patří BMW, Daimler, Renault a Volvo. Má také významné spojení s čínskými automobilkami Jiangling Motors a Dongfeng Motor Group. Firma má 13.500 zaměstnanců a provozuje 13 výrobních a deset technických center v devíti zemích Evropy, Asie a Ameriky. Tržby firmy loni činily 1,7 miliardy eur.

Getrag provozuje na Slovensku společný podnik s automobilkou Ford. Firma Getrag Ford Transmissions Slovakia vyrábí motocyklové převodovky a automatické dvojspojkové převodovky do automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK