Americké akcie rostou díky pokroku při řešení řecké krize

16.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v první polovině dnešního obchodování posilovaly díky pokroku při řešení řecké dluhové krize. K růstu akcií přispěly rovněž dobré čtvrtletní výsledky některých amerických podniků.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 0,2 procenta na 18.087 bodů. Širší index S&P 500 dopoledne stoupl o 0,7 procenta na 2121 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil dokonce o 1,1 procenta na 5153 bodů.

Řecký parlament v noci na dnešek schválil první balík úsporných reforem, které výměnou za finanční pomoc požaduje eurozóna. Atény si tak otevřely cestu k dojednání záchranného programu ve výši až 86 miliard eur. Ministři financí eurozóny poté oznámili, že s poskytnutím tříleté finanční pomoci v principu souhlasí, a Evropská centrální banka (ECB) zvýšila objem nouzového financování řeckých bank.

\"Nyní, když je o Řecko prozatím postaráno, se pozornost přesunuje k vývoji ve Spojených státech,\" uvedl analytik Mark Luschini ze společnosti Janney Montgomery Scott.

Většina amerických podniků zatím vykazuje za druhé čtvrtletí dobré hospodářské výsledky. Cena akcií třetí největší americké banky Citigroup dnes například stoupla až o tři procenta poté, co firma vykázala svůj nejvyšší čtvrtletní zisk za posledních osm let.

Díky dobrým hospodářským výsledkům zamířily vzhůru rovněž akcie internetové aukční síně eBay či internetové videopůjčovny Netflix. Po skončení dnešního obchodování zveřejní čtvrtletní výsledky internetový gigant Google.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK