Ceny ropy na trhu dnes mírně rostou

16.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. července (ČTK) - Ceny ropy na trhu dnes mírně rostou. Severomořská ropa posiluje po zprávě o výpadku elektřiny, který zastavil těžbu na největším ropném poli v Británii, a díky blížícímu se konci srpnového kontraktu. Cena americké ropy se pohybuje jako na houpačce, po počátečním růstu klesla kvůli údajům o zásobách v důležitém překladišti Cushing a pozdě odpoledne ztráty opět smazala.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:00 SELČ stoupla o 73 centů na 57,78 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o pět centů na 51,46 dolaru za barel.

Těžba na britském poli Buzzard se zastavila kvůli výpadku dodávek elektřiny. Z pole se obvykle vytěží denně 170.000 až 180.000 barelů ropy denně.

Zásoby ropy v důležitém americkém překladišti Cushing stouply podle údajů firmy Genscape od pátku o téměř jeden milion barelů. Cushing je klíčovým skladem ropy pro newyorskou energetickou burzu NYMEX.

Šéf švýcarské konzultační energetické společnosti Petromatrix Olivier Jakob uvedl, že poptávka po ropě v USA zůstává silná díky spotřebě benzinu. Americké rafinerie tak nadále jedou na plný výkon. Varoval však, že trh by nemusel být tak vyrovnaný, pokud rafinerie začnou zavírat kvůli pravidelné údržbě, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 57,78 57,05 New York - Nymex WTI srpen 51,46 51,41

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK