Americké akcie ve čtvrtek stouply, pomohlo Řecko a výsledky firem

17.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. července (ČTK) - Americké akciové trhy ve čtvrtek zpevnily a index technologického trhu Nasdaq zakončil den na novém historickém maximu. Náladu investorů pomohly zlepšit pokrok v řešení řecké krize a dobré výsledky některých firem. Americký dolar posiloval a dolarový index vzrostl nejvýše za sedm týdnů.

Dow Jonesův index v závěru dne stoupl o 0,39 procenta na 18.120,25 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,80 procenta na 2124,29 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil den na 5163,18 bodu s přírůstkem 1,26 procenta, a překonal tak svůj dosavadní rekord 5160,095 bodu z 23. června.

Akcie společnosti Netflix stouply o 18 procent na nový rekord poté, co firma ve středu zveřejnila solidní čísla o počtu předplatitelů jejích služeb. Vzhůru zamířily i akcie bankovní společnosti Citigroup a internetové aukční síně eBay. Obě firmy ve čtvrtek zveřejnily výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Citigroup v něm vytvořila nejvyšší zisk za osm let a zisk eBay překonal odhady.

Řecký parlament v noci na čtvrtek schválil první balík úsporných reforem, které výměnou za finanční pomoc požaduje eurozóna. Atény si tak otevřely cestu k dojednání záchranného programu ve výši až 86 miliard eur. Evropská centrální banka (ECB) se poté rozhodla umožnit řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů. Náměstek řeckého ministra financí později během čtvrtka prohlásil, že banky v Řecku se znovu otevřou v pondělí, tedy tři týdny po svém uzavření.

Vzhůru ve čtvrtek zamířilo devět z deseti oborových indexů S&P. Největší nárůst zaznamenaly akcie síťových podniků, které jako celek stouply o 1,54 procenta. Akcie internetové společnosti Google v prodlouženém obchodování přidaly skoro 14 procent poté, co firma vykázala čtvrtletní zisk, který překonal očekávání trhu.

Americký dolar ve čtvrtek posiloval a dolarový index vzrostl nejvýše za sedm týdnů. Přispěla k tomu nejnovější statistika z trhu práce v USA, která posílila očekávání, že úrokové sazby v USA stoupnou ještě letos.

Euro k dolaru naposledy ztrácelo 0,7 procenta na 1,0875 USD. Dolar ke koši šesti předních světových měn vykazoval nárůst o 0,50 procenta poté, co se během dne dostal na nejvyšší úroveň od 27. května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK