Provoz na trati u Holýšova se po nehodě obnoví v pondělí

23.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Holýšov (Domažlicko) 23. ledna (ČTK) - Až v pondělí dopoledne bude nejspíš obnoven provoz na železniční trati z Plzně do Domažlic u Holýšova. V pátek se na něm srazil osobní vlak s automobilem, řidič osobního vozu na místě zemřel. Při nehodě byly vážně poškozeny nejen koleje a výhybky, ale také celé zabezpečovací zařízení přejezdu. Železničáři během víkendu přejezd i svršek opravují, práci ale komplikuje počasí a silné mrazy, řekl dnes ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Nehoda ovlivňuje kromě regionální železniční dopravy i provoz mezinárodních vlaků, trať totiž vede z Plzně do Domažlic a Furth im Waldu, jezdí po ní i vlaky z Prahy do Mnichova. Regionální dopravu po dobu uzavření trati mezi Holýšovem a Stodem nahrazují podle webu Českých drah autobusy. Mezinárodní vlaky z Prahy do Mnichova se místu vyhýbají cestou z Plzně do Domažlic objížďkou přes Klatovy. Nabírají přitom ale až hodinové zpoždění. V Plzni navíc cestující těchto mezinárodních spojů přestupují do jiné soupravy.

Při nehodě zemřel řidič osobního auta ve středním věku, nikdo z cestujících ve vlaku se nezranil. Podle mluvčího drážní inspekce Martina Drápala ale vlak po srážce vykolejil. \"Trať byla poškozena, když vlak tlačil automobil před sebou přes výhybky. Přejezdové zabezpečovací zařízení bylo v době nehody dle dosavadních zjištění v činnosti,\" uvedl v pátek Drápal. Nehoda se stala v 15:45 na přejezdu se světelnou signalizací bez závor.

Škody, které Drážní inspekce v pátek odhadla na celkem dva miliony korun, budou zřejmě vyšší. Na železničním svršku byla původně odhadnutá škoda na 1,5 milionu korun, podle Illiaše ale bude zřejmě vyšší, možná až několik milionů. Škoda na vlaku byla předběžně vyčíslena na 450.000 korun a na autě 100.000 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK