Babišův restaurant La Paloma pod vedením šéfkuchaře Nicolase Decherchiho, který leží v Mougins na jihovýchodě Francie u známého dějiště každoročního filmového festivalu v Cannes, obdržel první hvězdičku již v průvodci pro rok 2014, tedy půl roku poté, co byl podnik otevřen. Restaurace dostala jméno Paloma podle nejmladší dcery slavného španělského malíře Pabla Picassa, který v Mougins jednu dobu žil. Babišova partnerka Monika se postarala o vzhled restaurace.
Pozornost francouzského kulinářského světa vábily i další možné změny k lepšímu.Mezi nejsledovanějšími byl \"otec\" francouzské gastronomie Alain Ducasse, který získal letos nazpět třetí hvězdu v restaurantu slavného pařížského hotelu Plaza Athénée. Loni ji ztratil poté, co se specializoval na ryby, plody moře a vegetariánskou stravu. Nový trend mu byl ale v následujícím průvodci nakonec plně pochválen. Dalším podnikem, který se nově zařadil mezi tříhvězdičkové restaurace, je Cinq, rovněž ve francouzské metropoli.
Nových dvouhvězdičkových podniků je deset, z toho polovina v Paříži. Nyní se může chlubit druhou hvězdou další známý šéfkuchař Jean-François Piege, který vede v Paříži Le Grand Restaurant, nebo Joël Robuchon s podnikem Grande Maison stojícím v Bordeaux na jihozápadě země. Propad ze tří hvězd ale zaznamenal hotelový restaurant Le Relais Bernard Loiseau ve východní Francii.
Nových jednohvězdičkových restaurací je 42, z toho osm v regionu Auvergne, Rhone-Alpes, a sedm v pařížské aglomeraci.
Gastronomický průvodce Michelin se v tištěné podobě začne prodávat 5. února. Vychází zpravidla ve 150.000 výtiscích. K dispozici je i v elektronické podobě - na jeho stránkách bylo jen ve Francii zaznamenáno loni 25 milionů návštěv.
Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají \"výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu\", zatímco dvě hvězdičky značí \"výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku\" a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.
Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. V posledních se v průvodci Michelin Main Cities of Europe objevují i čeští šéfkuchaři. Letošní verze vyjde 8. března.
Dnešní zveřejnění nejnovějšího průvodce poněkud zkalila nedělní smrt francouzsko-švýcarského šéfkuchaře Benoita Violiera, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě. Zástupci Michelinu, stejně jako řada Violierových kolegů vyjádřili nad jeho osudem smutek. Violier podle všeho spáchal sebevraždu.