SZPI zjistila při letní kontrole potravin desetinu vadných vzorků

07.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

BRNO 7. srpna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při analýze 1005 vzorků potravin z června a července téměř desetinu nevyhovujících kusů. Ani v letošním roce v nich nechyběly mikroorganismy, které způsobují nemoci z potravin. Ve 39 případech to byla salmonela a ve dvou listeria, řekla ČTK mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Počasí je podle mluvčí příznivé pro růst patogenních mikrobů, proto je třeba opatrnosti při nákupech potravin. Mezi nevyhovujícími vzorky byly v největší míře zákusky, masné výrobky či saláty, které inspektoři ihned zakázali prodávat.

SZPI se při kontrole zaměřuje na hygienické a skladovací podmínky prodeje, zákazníci se však mohou před obtížemi chránit také sami. "Při nákupech je proto dobré si všímat především čistoty v prodejně, ale i oděvu personálu," doporučila mluvčí.

Odborníci rovněž nedoporučují nakupovat v letním období prasklá vejce, dále nafouklé chlazené potraviny a konzervy, a to ani za výhodné ceny. Spotřebitelé se mají také vyhnout potravinám s poškozenými nebo zdeformovanými obaly a nekupovat ani viditelně plesnivé nebo nahnilé poživatiny. Po uplynutí data použitelnosti se potraviny nesmějí prodávat a neměly by se ani konzumovat, uzavřela Kolejková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK