Počasí je podle mluvčí příznivé pro růst patogenních mikrobů, proto je třeba opatrnosti při nákupech potravin. Mezi nevyhovujícími vzorky byly v největší míře zákusky, masné výrobky či saláty, které inspektoři ihned zakázali prodávat.
SZPI se při kontrole zaměřuje na hygienické a skladovací podmínky prodeje, zákazníci se však mohou před obtížemi chránit také sami. "Při nákupech je proto dobré si všímat především čistoty v prodejně, ale i oděvu personálu," doporučila mluvčí.
Odborníci rovněž nedoporučují nakupovat v letním období prasklá vejce, dále nafouklé chlazené potraviny a konzervy, a to ani za výhodné ceny. Spotřebitelé se mají také vyhnout potravinám s poškozenými nebo zdeformovanými obaly a nekupovat ani viditelně plesnivé nebo nahnilé poživatiny. Po uplynutí data použitelnosti se potraviny nesmějí prodávat a neměly by se ani konzumovat, uzavřela Kolejková.