"Dohodli jsme se, že hygienický dozor stravovacích zařízení patří orgánům ochrany veřejného zdraví, čili hygienikům. Když ČOI v rámci svých kontrol zjistí nějaké hygienické nedostatky, tak ihned o tom uvědomí ředitele příslušné krajské hygienické stanice," řekl Vít, který se vrátil do úřadu z dovolené. Dodal, že hygienici poté tyto provozovny zkontrolují a zajistí nápravu zjištěných prohřešků vůči hygieně.
Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že inspektoři mají právo se při kontrolách restaurací zaměřit i na hygienu, pokud je ohroženo zdraví či životy spotřebitelů. Inspekce může kvůli nedostatkům v provozní hygieně rozhodnout o okamžitém uzavření provozovny až na dva dny, či o zákazu prodeje. Hygienici by pak měli prověřit, zda jsou závady odstraněny, a povolit obnovu provozu. "Tuto naši pravomoc využíváme ojediněle, když je ohroženo zdraví spotřebitelů," uvedla.
Podle Víta nebyly kontroly ČOI primárně zaměřené na hygienické podmínky v restauracích. "Viděl jsem zápisy z kontrol (ČOI), které byly zaměřené na ceny a podobně. Při té příležitosti se inspektoři dívali i na provozní a osobní hygienu," podotkl.
Inspektoři ČOI minulý týden zvýšili kontroly v provozovnách veřejného stravování a narazili na některé exotické restaurace, které nedodržovaly hygienické předpisy. Například ve středu kvůli velké špíně a nepořádku nechali zavřít egyptskou restauraci v Plzni. Stejný osud již v úterý postihl čtyři asijské restaurace v Praze, Brně a Českých Budějovicích.
Hygienici v prvním pololetí letošního roku podle Víta provedli 22.000 kontrol v restauračních zařízeních. "Z toho 780 kontrol připadlo na asijské restaurace. Na sanitární den (do odstranění hygienických nedostatků) jsme jich zavřeli 139 a čtyři tyto provozovny jsme nechali zavřít úplně. Uložené pokuty činily 770.000 korun," uvedl Vít.
ČOI za prvních sedm měsíců letošního roku ČOI provedla 4259 kontrol provozoven veřejného stravování. Na různé prohřešky přišla ve 42 procentech inspekcí.
Hygienici v září zahájí celostátní kontrolní akci zaměřenou na exotické restaurace v České republice. "Je to dlouhodobě plánovaná akce. Chceme zkontrolovat určité procento exotických restaurací, abychom získali reprezentativní informace, jak to s nimi vypadá," řekl Vít.