Kontrola se uskutečnila v obchodech i přímo u zpracovatelů. Ve čtyřech případech zjistila laboratoř podle mluvčí vyšší obsah hydroxymetylfurfuralu (HMF), který je ukazatelem čerstvosti medu nebo jeho nepřípustného přehřátí při výrobě. Ve dvou případech neodpovídala hodnota enzymu diastázy, jako jednoho z jakostních znaků, a jeden med byl nesprávně označen jako medovicový.
"Inspekce tentokrát nezjistila průkaz falšování přídavkem nepovolených sirupů na bázi škrobu, sacharózy, cukrové třtiny nebo kukuřice," upozornila Kolejková.
Státní veterinární správa (SVS) ve stejné době kontrolovala značení medu u 49 zpracovatelů. Mluvčí SVS Josef Duben uvedl, že nejvíce, 11 nedostatků, zjistila kontrola ve značení zdravotní nezávadnosti medů. Tato značka potvrzuje, že výrobek již prošel povinným veterinárním dozorem a splňuje legislativní podmínky. V dalších devíti případech byla chybně označena země původu medu. U dvou zpracovatelů zahájili kontroloři správní řízení.
Kontrola medu byla podle Kolejkové jednou ze společných akcí, na nichž SZPI a SVS spolupracují. Oba dozorové orgány se budou medu při kontrolních akcích i nadále věnovat.