Kontrola označování podle ní dopadla hůře; ze 27 vzorků nevyhovělo normám pět. Většinou chyběl údaj o procentuálním obsahu složky, která byla na obalu zdůrazněna buď slovně, nebo obrazově. Jeden z nápojů byl pak nepovoleně označen jako "přírodní". Za zajímavou označila Kolejková skutečnost, že mezi nevyhovujícími nápoji nebyl žádný z levných výrobků nebo výrobků, které řetězce prodávají pod vlastními značkami.
Inspekce se věnuje kontrolám kvality a správného označování ovocných šťáv, nektarů a nápojů kvůli značnému rozšíření tohoto sortimentu po vstupu Česka do EU. Příslušné vyhlášky přesně určují, jaký procentuální podíl ovocné složky musí nealkoholický nápoj obsahovat, aby ho bylo možné konkrétně označit.
Například slovem "džus" nebo "juice" a také "100%%" nebo "stoprocentní" lze označit pouze ovocné nebo zeleninové šťávy, do nichž nebyla přidána voda, a obsahují tak výhradně ovocnou nebo zeleninovou šťávu z jednoho nebo více druhů ovoce. Pokud má nápoj označení "nektar", musí podle druhu užitého ovoce obsahovat nejméně 25 až 50 procent ovocného podílu. Další kategorií jsou "ovocné nápoje", v nichž je zpravidla obsah ovocné složky nižší než u ovocných šťáv či nektarů.