Inspektoři se zaměřili na zdravotní nezávadnost džemů, dále na ověření předepsaného minimálního podílu ovocné složky, jakost a správné označování. Některé vzorky měly přitom na obalu větší množství ovoce, než výrobek skutečně obsahoval. Jeden z džemů byl klamavě označený, protože údaje na etiketách vzbuzovaly mylný dojem, že jde o výrobek výhradně z meruněk. Ve složení však byl uveden skutečný, pouze pětinový obsah.
"V dalších případech chyběla na obalu informace o přítomnosti dalšího druhu ovoce nebo označení země původu," dodala mluvčí.
České i evropské předpisy připouštějí, aby se při výrobě džemů používala kyselina sorbová. Je to však možné jen tehdy, pokud mají výrobky snížený obsah cukru. Dva jahodové džemy z Řecka SZPI ohodnotila jako závadné, protože kyselinu sorbovou obsahovaly, aniž se jednalo o výrobky se sníženým množstvím cukru.
Výsledky kontroly podle mluvčí opět potvrdily, že výrobci jednodruhových džemů a marmelád mají stále problémy se správným označováním svých výrobků. Spotřebitel tak dostává chybné údaje o tom, co nakupuje. Inspekce proto bude podobně zaměřené kontroly opakovat i v letošním roce, uzavřela Kolejková.