"Předpokládáme, že spotřeba mléka dále poroste. Před rokem 1989 činila téměř 260 kilogramů na osobu ročně," řekl předseda svazu Michal Němec.
Spotřebu táhnou vzhůru především sýry, mimo jiné proto, že mají v přepočtu na kilogramy mléka velkou váhu. Na výrobu jednoho kilogramu sýra je třeba asi deset litrů mléka. Loni se jich v Česku snědlo asi 13,4 kilogramu na hlavu, meziročně asi o půl kilogramu kilogramu více. Průměr staré evropské patnáctky se pohybuje kolem 19 kilogramů, například v Řecku je to asi 28 kilogramů. Stoupla i spotřeba v kategorii tzv. ostatních, tedy zejména zakysaných výrobků, jako jsou jogurty.
Mírný pokles, na 59,5 kilogramu na osobu proti předchozím 61,6 kilogramu, se naopak projevil u tekutého mléka. V EU 15 se ho vypije zhruba o polovinu více, například v rekordním Finsku je to ale 178 kilogramů na osobu ročně. O něco nižší byla loni i konzumace konzerv a sušených mlék.
V celkovém údaji spotřeby mléka není započítáno máslo, jehož konzumace v Česku rovněž stoupla, a to o 0,1 na 4,7 kilogramu na hlavu ročně.
Konzumace mléka v Česku po roce 1989 propadla ze 260 kilogramů na osobu ročně na zhruba 188 kilogramů v polovině 90. let, což bylo způsobeno cenovou liberalizací a zdražením mléčných výrobků. Poté nastal opětovný růst a v roce 1999 překročila spotřeba hranici 200 kilogramů. Podle Němce zájem spotřebitelů roste díky rozšiřování sortimentu, jakosti i lepším obalům mléčných výrobků.