Kontroly jogurtů domácí i zahraniční provenience se uskutečnily v únoru a první polovině března ve výrobních závodech, distribučních skladech a v místech určení v případě dovážených zásilek.
V 52 případech podle Dubna jogurty obsahovaly méně tuku, než bylo deklarováno na obale. Ve 14 případech navíc nevyhovoval obsah tuku požadavkům platné vyhlášky. Jedenáctkrát testy ukázaly v bílém jogurtu přídavek škrobu, což je nepřípustné. U devíti výrobků neodpovídal obsah kulturní mikroflóry. Některé vzorky přitom nevyhověly ve více ukazatelích najednou, dodal Duben. Vrácena byla jedna zásilka jogurtů původem z Německa, a to kvůli neodpovídajícímu obsahu tuku.
Bílý jogurt se má podle Dubna vyrábět pouze z mléka, podmáslí a smetany, popřípadě jejich směsi, a musí obsahovat v optimálním poměru zastoupené mikroorganismy.
Vedle běžné činnosti státního veterinárního dozoru probíhají ještě další kontrolní akce, uvedl dále mluvčí SVS. Do konce května bylo například provedeno 23 kontrol podmínek při přepravě potravin živočišného původu. Dvě zásilky drůbežího masa byly vráceny, jedna na Slovensko, druhá do Polska, obě kvůli nedodržení teplotního režimu pro přepravované zboží.