Zrušení tzv. buřtové vyhlášky by podle Práva umožnilo, aby výrobci opět nahrazovali maso v uzeninách například tzv. drůbežím separátem - strojově seškrabaným masem od kosti, případně sójou či jinými rostlinnými bílkovinami okořeněnými patřičnou dávkou barviv a chuťových stabilizátorů. Dnes se drůbeží separát nesmí například do vepřových nebo hovězích špekáčků přidávat. To by ale se zrušením vyhlášky padlo, píše deník s tím, že naopak třeba u šunky a trvanlivých salámů by současná přísnější pravidla měla platit i nadále.
Ministerstvo zemědělství si od svého návrhu slibuje, že českým výrobcům částečně uleví v jejich boji s levnou zahraniční konkurencí. "Bohužel se ukázalo, že naprostá většina českých spotřebitelů se při nakupování rozhoduje nikoli na základě kvality výrobku, nýbrž jeho ceny. Vzhledem k tomu, že EU nemá v tomto smyslu jednotnou legislativu, která by standardy pro výrobu a prodej stanovovala povinně pro všechny členské země, do Česka se začaly masově dovážet laciné uzenářské výrobky," řekl Právu mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot.
Cizí výrobky ale podle něj české standardy nesplňovaly, zato díky nízké ceně na českém trhu jednoznačně vítězily. To prý mělo vražedné dopady na české výrobce, kteří standardy dané vyhláškou musí dodržovat.
Podle sdružení obrany spotřebitelů (SOS) ale ministerstvo podlehlo tlaku výrobců uzenin a na zájmy spotřebitelů rezignovalo. "I když víme, že s vyhláškou a s jejím dodržováním byly problémy, není řešením ji zrušit. Představa hnusných špekáčků, které se zase vrátí na pulty, a hlavně z nich budou hnusné škvarky bez chuti a vůně, když je dáte nad ohniště - ta nás děsí," řekla Právu mluvčí SOS Ivana Picková.