Produkce piva za pololetí podle odhadu stoupla o 4 procenta

02.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 2. července (ČTK) - O čtyři procenta zhruba na 9,5 milionu hektolitrů stoupla v letošním prvním pololetí domácí produkce piva, odhaduje výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Domácím výrobcům se podle něj nadále dařilo na zahraničních trzích a export by mohl být zhruba o pětinu vyšší než ve stejném období loni. I výroba pro Česko, která v posledních letech stagnuje, nebo mírně klesá, za letošní pololetí spíše vzrostla, soudí Veselý. Dodal, že se projeví především příznivé počasí posilující žízeň konzumentů.

Ředitel svazu odhad opírá o údaje za pět měsíců roku, kdy produkce domácích pivovarů meziročně stoupla o více než tři procenta. Horký červen ve spojení s fotbalovým šampionátem by měl přinést další zlepšení, což potvrzují i samotné pivovary.

"Naše prodeje se v prvním pololetí letošního roku vyvíjely velmi pozitivně," řekl obchodní ředitel Pivovarů Staropramen Petr Kovařík. Přispělo k tomu podle něj teplé počasí na začátku hlavní sezony, ale i zvolená obchodní strategie. Červen byl pak z hlediska celkových prodejů společnosti vůbec nejlepší měsíc za posledních deset let, dodal.

Za velmi úspěšný označuje červen i mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec. Pivovar podle něj dokonce v druhé půli měsíce musel na čas zavést nepřetržitý provoz v produkci, aby dokázal uspokojit objednávky. Podle předpokladů firmy se v červnu prodalo zhruba o deset procent víc Budvaru než ve stejném měsíci loni. Vedle počasí podle Samce ovlivnilo prodej piva v tuzemsku i fotbalové mistrovství, jeho vliv je ale mnohem menší a dá se počítat v procentech.

Počasí má obecně značný vliv na prodej piva. Hlavní sezona trvá pro pivovarníky zhruba od května do září, přičemž špičkou je červen až srpen. Nejslabší měsíce bývají leden a únor. Proti těmto dvěma měsícům je odbyt v létě zhruba o 70 procent větší, uvedl Samec. Výjimkou je v zimě prosinec, kdy lidé nakupují k bohaté sváteční tabuli.

Loni české pivovary vyrobily 19,07 milionu hektolitrů piva, meziročně o 1,7 procenta více. V zahraničí prodaly zhruba 3,1 milionu hektolitrů, což byl vzestup o 17 procent. Naopak produkce pro Česko loni klesla o jedno procento na 15,97 milionu hektolitrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK