Podle předsedy svazu Jaromíra Klouda hovězí ztrácí na oblibě zřejmě především kvůli vyšší ceně proti ostatním druhům masa. Uškodila mu i aféra kolem nemoci šílených krav. Nutričně je přitom toto maso velmi důležité.
Ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát soudí, že hovězí je sice dražší, ke snižování spotřeby ale není rozumný důvod. Dříve se chovala jen mléčná nebo kombinovaná plemena, po roce 1989 se ale rozšiřuje i chov specializovaných masných plemen a nabídka se zlepšuje. Spotřebitelé by proto měli více vyhledávat původ masa na pultech.
Přestože domácí spotřeba klesá, Česko letos podle Agrární komory poprvé v historii nebude v hovězím mase soběstačné. Řetězce totiž drží ceny na takové úrovni, že chovatelům se produkce hovězího příliš nevyplácí a omezují ji. Mladý skot pro výkrm raději vyvezou za lepší cenu do jiných zemí EU. Domácí výrobu hovězího masa pak nahrazují dovozy a tento trend se významně projevuje zejména po vstupu Česka do EU.
Loni se v ČR vyrobilo 81.000 tun hovězího, o čtvrtinu méně než v roce 2003. Dovoz se v uvedeném období zněkolikanásobil na 18.271 tun.
Produkci hovězího tlačí dolů a likvidují nízké ceny, uvedl soukromý zemědělec David Novák. Býka v současnosti prodá asi za 45 korun za kilogram, což je podle něj pod výrobními náklady. Zpracovatelé ale poukazují na to, že řetězce snahu o zvýšení cen odmítají s tím, že v takovém případě maso radši dovezou.
Šéf Agrární komory přitom tvrdí, že dovozy mohou mít pochybnou kvalitu. Jde například o hovězí z Brazílie, která je největším světovým vývozcem. Podle Veleby tamní produkce nesplňuje standardy stanovené v EU a evropští farmáři žádají zastavení brazilských dodávek s tím, že zdraví evropského spotřebitele je v sázce. Brazilští chovatelé údajně krmí dobytek masokostními moučkami a používají přípravky v Evropě nepovolené.
Každý Čech v posledních letech sní v průměru zhruba 80 kilogramů masa za rok, což je o 17 kg méně než v roce 1990. V rozvinutých zemích světa je spotřeba zhruba 85 kilogramů. Zatímco hovězí je na ústupu, velký boom zaznamenalo od druhé poloviny devadesátých let drůbeží, kterého Češi nyní spořádají v EU nadprůměrných 25 kilogramů na obyvatele ročně. Největší část spotřeby masa, zhruba 41 kilogramů na hlavu, stále připadá na vepřové.