"Po pečlivém zvážení všech dostupných údajů jsme došli k závěru, že konzumace produktů vyrobených Cadbury Schweppes je nejvěrohodnějším vysvětlením propuknutí salmonely typu Montevideo," sdělil úřad. Zvláštní tým úřadu zjistil, že až 37 z 56 případů zjištěných mezi březnem a červencem bylo spojeno právě s produkty Cadbury. V Británii se za první měsíce tohoto roku nakazilo salmonelou zhruba třikrát více lidí než loni za stejné období.
Úřad však konstatoval, že epidemie salmonely se po stažení zboží z prodeje zastavila. "Od 29. června nedošlo k žádným novým případům," uvedl.
Firma 23. června stáhla podezřelé výrobky z prodeje a sdělila, že problém identifikovala a napravila. Její mluvčí dnes ujistila, že jakýkoli firemní produkt se zjištěnými stopami salmonely bude nyní zničen i při minimálním výskytu.
Salmonela se zřejmě dostala do výrobků ze špatně těsnící trubky v továrně. Firma sice nalezla v čokoládách malé stopy salmonely již na počátku roku, případ však zpočátku podcenila.