"Zatímco kvalitní korkový špunt se pohybuje okolo čtrnácti korun, cena sice kvalitního, ale plastu, je poloviční," dodal Šťastný. Také tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček označil náhradu klasického korku umělým materiálem za celosvětový trend.
Zatímco před pěti lety se umělé zátky u vína v Česku téměř nepoužívaly, nyní má zátku z umělého korku asi čtvrtina vín. "Do pěti let by to mohla být tak polovina, podíl se bude stále zvyšovat," uvedl Šťastný.
Podle odborníků mají umělé korky kromě nižší ceny i další výhody. Ty kvalitní lépe udržují aroma ve víně, řekl Ivan Váňa z Českého vinařství Chrámce. Navíc při použití špatného pravého korku může víno načichnout nebo se úplně zkazit, což u umělého korku nehrozí. Podle vinařů si klasické korkové zátky zcela jistě udrží pouze drahá vína.