Říjen v zahradě (1.díl)

13.09.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Na zahradu přišel podzim v plné nádheře. Na vrcholu svého okázalého kvetení jsou astry a jiřiny, které doplňuje zlatobýl a rozchodníky. Oranžová plodenství mochyně září jako lampiony zahradní slavnosti, kterou završují dozrávající plody skalníků, hlohů, hlohyně, růží, okrasných jabloní, svíd. Jedinečnou podívanou se zdají být v tomto ročním období vybarvující se listy stromů a keřů, promyšleně zakomponovaných mezi jehličnany a neopadavé listnaté dřeviny. Vrcholí období hojnosti - sklizeň ovoce, hroznů, ořechů a mnoha druhů zeleniny plní sklepy i spíže.  

V říjnu mráz a větry - leden, únor teplý.
Touží-li září po rose, bude v říjnu bláta po ose.
Čím dříve listí opadne, tím úrodnější příští rok.
Je-li říjen velmi zelený, bude zato leden hodně studený.
Jestli má dub mnoho ovoce, bývá ráda tuhá a dlouhá zima.

KLÍČOVÉ PRÁCE

zazimování doplozených ovocných dřevin

likvidace zahradního odpadu

výsadba prostokořenných okrasných i ovocných dřevin

poslední seč a čištění trávníku 

zazimování skleníků a pařenišť

 

Vysazujeme ovocné stromy
Veškeré jádroviny vyžadují půdy s alkalickou, ne kyselou reakcí, před výsadbou proto zajistíme mírně zásadité pH. Jabloním se daří na humózních vlhkých půdách, hrušním poskytneme hluboké a spíše suché, teplé půdy. Podobně je tomu u třešní a višní, které potřebují lehké provzdušněné půdy. Švestky, broskvoně a meruňky vyžadují teplé stanoviště provzdušněné půdy a mírně alkalickou půdní reakci. Při výsadbě na podzim zastřihujeme pouze poškozené kořeny. Před výsadbou kořeny na jeden den namočíme do vody, po té pečlivě rozložíme v připravené jámě. Místo štěpování zůstává nad zemí. Do zahrad o velikosti okolo 400 m2 vysazujeme zákrsky či vřetena.

Sklizeň ovoce pro uskladnění
Ovoce určené k dlouhodobému skladování a postupnému zpracování sklízíme i se stopkami, kontrolujeme, zda plody nejsou pomačkané, nahnilé nebo zda nemají jiné mechanické poškození slupky. Při sklizni v období přízemních mrazíků používáme rukavice. Přímý dotyk holou rukou způsobuje na podchlazených plodech otlaky, jež přispívají ke kazivosti. Jádrové ovoce skladujeme v lískách a přepravkách s otvory zajišťujícími proudění čerstvého vzduchu, nejlépe v jedné vrstvě. Hrozny, měkké a křehké ovoce pokládáme na podestýlku pilin či slámy.

Skladovací prostory a skladování
Ovoce a zeleninu skladujeme ve větraných, chladných, ale bezmrazých prostorech. Nejvhodnější jsou prostory s teplotou pohybující se v rozmezí 1-6°C a vysokou vzdušnou vlhkostí dosahující 85 až 90 procent. Nehodí se místnosti s potrubím ústředního topení či s dřevěnou podlahou. Ovoce pro zimní konzumaci není vhodné skladovat společně v jedné místnosti se zeleninou a brambory. Ovoce totiž snadno přijímá různé pachy, což kazí chuťový vjem. Naopak vhodné je skladovat spolu s ovocem nebo zeleninou zavařeniny a konzervovanou zeleninu či ovoce.

Moštujeme sklizené ovoce
Mechanicky poškozené ovoce či přebytky úrody lisujeme. Jádroviny je před vložením do lisu třeba rozšrotovat, měkké ovoce - bobuloviny lisujeme nejlépe zbavené stopek. Vylisovaná šťáva snadno a rychle podléhá zkáze, proto mošt zavčas konzervujeme chemickou cestou nebo zamražením. Ze zkvašeného moštu vyrábíme víno nebo ovocný ocet vhodný k přípravě salátů. Šťávu z ostružin a z ovoce bohatého na pektiny využíváme k výrobě marmelád.

sklizeň a zpracování ovoce a zeleniny

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ