V říjnu mráz a větry - leden, únor teplý.
Touží-li září po rose, bude v říjnu bláta po ose.
Čím dříve listí opadne, tím úrodnější příští rok.
Je-li říjen velmi zelený, bude zato leden hodně studený.
Jestli má dub mnoho ovoce, bývá ráda tuhá a dlouhá zima.
KLÍČOVÉ PRÁCE
zazimování doplozených ovocných dřevin
likvidace zahradního odpadu
výsadba prostokořenných okrasných i ovocných dřevin
poslední seč a čištění trávníku
zazimování skleníků a pařenišť
Vysazujeme ovocné stromy
Veškeré jádroviny vyžadují půdy s alkalickou, ne kyselou reakcí, před výsadbou proto zajistíme mírně zásadité pH. Jabloním se daří na humózních vlhkých půdách, hrušním poskytneme hluboké a spíše suché, teplé půdy. Podobně je tomu u třešní a višní, které potřebují lehké provzdušněné půdy. Švestky, broskvoně a meruňky vyžadují teplé stanoviště provzdušněné půdy a mírně alkalickou půdní reakci. Při výsadbě na podzim zastřihujeme pouze poškozené kořeny. Před výsadbou kořeny na jeden den namočíme do vody, po té pečlivě rozložíme v připravené jámě. Místo štěpování zůstává nad zemí. Do zahrad o velikosti okolo 400 m2 vysazujeme zákrsky či vřetena.
Sklizeň ovoce pro uskladnění
Ovoce určené k dlouhodobému skladování a postupnému zpracování sklízíme i se stopkami, kontrolujeme, zda plody nejsou pomačkané, nahnilé nebo zda nemají jiné mechanické poškození slupky. Při sklizni v období přízemních mrazíků používáme rukavice. Přímý dotyk holou rukou způsobuje na podchlazených plodech otlaky, jež přispívají ke kazivosti. Jádrové ovoce skladujeme v lískách a přepravkách s otvory zajišťujícími proudění čerstvého vzduchu, nejlépe v jedné vrstvě. Hrozny, měkké a křehké ovoce pokládáme na podestýlku pilin či slámy.
Skladovací prostory a skladování
Ovoce a zeleninu skladujeme ve větraných, chladných, ale bezmrazých prostorech. Nejvhodnější jsou prostory s teplotou pohybující se v rozmezí 1-6°C a vysokou vzdušnou vlhkostí dosahující 85 až 90 procent. Nehodí se místnosti s potrubím ústředního topení či s dřevěnou podlahou. Ovoce pro zimní konzumaci není vhodné skladovat společně v jedné místnosti se zeleninou a brambory. Ovoce totiž snadno přijímá různé pachy, což kazí chuťový vjem. Naopak vhodné je skladovat spolu s ovocem nebo zeleninou zavařeniny a konzervovanou zeleninu či ovoce.
Moštujeme sklizené ovoce
Mechanicky poškozené ovoce či přebytky úrody lisujeme. Jádroviny je před vložením do lisu třeba rozšrotovat, měkké ovoce - bobuloviny lisujeme nejlépe zbavené stopek. Vylisovaná šťáva snadno a rychle podléhá zkáze, proto mošt zavčas konzervujeme chemickou cestou nebo zamražením. Ze zkvašeného moštu vyrábíme víno nebo ovocný ocet vhodný k přípravě salátů. Šťávu z ostružin a z ovoce bohatého na pektiny využíváme k výrobě marmelád.