Na 62 procent zaměstnanců nepovažuje podle průzkumu stravenky za speciální benefit, nýbrž za standard. Přesto je pro 90 procent z nich stravenka nejoblíbenější zaměstnaneckou výhodou, následuje ji penzijní připojištění a příspěvek na dovolenou. Ani zdravotní péči či sportovní benefity nehodnotí respondenti špatně, zato kultura a vzdělávací kurzy zůstávají daleko nejméně oblíbené.
Asi 70 procent zaměstnavatelů vidí poukázky jako efektivní motivaci zaměstnanců, o deset procent víc dokonce považuje za svou sociální povinnost stravování poskytovat. Jedním z hlavních důvodů jejich obliby je daňová uznatelnost (90 procent) a možnost navýšení příjmů pracovníků. Většina zaměstnavatelů (87 procent) je spokojena s nastaveným systémem poskytování stravenek, službami stravenkových firem a oceňuje snadnou distribuci stravenek i možnost výběru.
Na 70 procent zaměstnavatelů označuje umožnění pravidelného stravování za starost o zaměstnance, celých 62 procent v něm ale nevidí spojitost s vlivem na produktivitu práce. Zhruba dvě třetiny z dotázaných z řad zaměstnavatelů, kteří zatím stravenky neposkytují, o jejich zavedení podle výsledků průzkumu vážně uvažují.
Z průzkumu poradenské společnosti PriceWaterhouseCoopers vyplývá, že stravenky nabízí zaměstnancům 72 procent firem.
Celkový roční obrat stravenek v ČR představuje 13 až 14 miliard Kč. Největšími poskytovateli jsou podle tržního podílu firmy Sodexho Pass, Accor Services, Cheque Dejeuner, EXIT GROUP (sdružení třinácti menších firem), následováni drobnými regionálními poskytovateli.
Stravenky jsou podle odborníků nenáročné na administrativu, nepřinášejí zaměstnavatelům další náklady a jejich daňový režim umožňuje až 55 procent nominální hodnoty stravenky uplatnit jako náklad. I pro zaměstnance jsou z daňových důvodů výhodnějším řešením než zvýšení mzdy.
Systém podnikového přispívání na stravu byl v tuzemsku nastartován již v padesátých letech. Prvními poukázkami byly tzv. Rájenky - kartonové kartičky, které vypadaly podobně jako staré jízdenky na vlak. Ty ale umožňovaly stravování jen v socialistickém podniku Restaurace a jídelny.