Příčinou růstu cen lihu je podle něj snižování pěstování a výroby cukru v ČR, jak nařizuje Evropské unie. Při nižší výrobě cukru je pak méně melasy z cukrové řepy, která slouží lihovarům jako základní surovina pro výrobu potravinářského lihu.
"Lihovary se chovají tržně a zvedají cenu. Výrobcům lihovin nezbývá, než zdražení promítnout do cen," řekl Steiner. Konkrétní růst cen lihovin bude podle něj individuální věcí obchodní politiky jednotlivých výrobců.
Situaci na trhu s řepnou melasou by mohl ještě zhoršit krok společnosti Eastern Sugar, která dnes oznámila, že při využití kompenzačního programu EU zvažuje uzavření tří českých cukrovarů. "Je to pro nás šok. EU by měla na trh pustit levný třtinový cukr," řekl Steiner.
Největší český výrobce lihovin Stock Plzeň již v pondělí oznámil, že kvůli nedostatku potravinářského lihu musí odmítat zahraničí zakázky. Ústecká společnost KB Likér sdělila, že posune kvůli nedostatku lihu termín, kdy chtěla uvést na trh nové výrobky.