ČSPS: Výroba piva v Evropě mírně klesá, v ČR, Rusku a Polsku roste

19.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Plzeň 19. října (ČTK) - Výroba piva v celé Evropě podle Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) mírně klesá. Pouze v Česku, Rusku a Polsku už tři roky po sobě roste. Zatímco v Rusku a Polsku je to důsledek náhrady konzumace vodky, v Česku za to může export, řekl na pivovarsko-sladařském semináři v Plzni výkonný ředitel ČSPS Jan Veselý, člen rady pivovarského sdružení Brewers of Europe.

"V ČR klesá domácí konzumace zhruba o jedno procento ročně, ale díky exportu výroba trvale roste," uvedl. Podle něj je Česko s meziročním dvouciferným procentuálním nárůstem vývozu tři roky po sobě nejsilněji rostoucí exportní zemí v Evropě. Tento trend bude pokračovat i letos.

"V absolutním objemu exportu jsme na devátém místě, předhonili už jsme USA. Irsko, Francie jsou těsně pod námi, letos bychom je mohli předhonit," uvedl Veselý. Podle něj ale neroste pouze vývoz "velkých" českých piv, ale i z malých pivovarů, z nichž některé vykazují meziroční růst až 80 procent.

Česká republika loni vyvezla 3,1 milionu hektolitrů piva, o pětinu více než o rok dříve. "Letos očekáváme patnáctiprocentní zvýšení," řekl Veselý. Z tradičních zemí to podle něj nezažívá žádná. České pivovary loni vyrobily 19,07 milionu hektolitrů piva. Předloni to bylo asi 18,7 milionu piva, v roce 2003 pak o 150.000 hl méně.

Na sousední Slovensku výroba i prodej piva trvale klesá. V roce 2004 dvakrát vzrostla spotřební daň, celkem o 65 procent, což způsobilo patnáctiprocentní pokles ve spotřebě a prodej dále klesá.

České pivo si i v období obrovského ekonomického tlaku na náklady musí zachovat svojí odlišnost danou obsahem minimálně jednoho procenta nezkvašeného extraktu. "Jeho výjimečností je větší pitelnost," uvedl ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Karel Kosař. Podle něj právě proto například Japonci mají nyní velký zájem vyrábět česká pivo klasickým postupem a shánějí po českých pivovarech nejstarší receptury.

ČSPS se snaží, aby Evropská komise České pivo zaregistrovala s označením původu. V říjnu 2004 ho schválil český patentový úřad, evropští komisaři to zatím odmítají. Pokud by registraci, o níž se bude jednat v Bruselu znovu v pondělí, definitivně odmítli, nemohla by se používat ani v Česku.

V Česku ji smí využívat na vinětách jakýkoli český pivovar, který splní procento a druh suroviny (český chmel a slad), výrobní postup a respektuje území, kde se může vyrábět, což je všude mimo horské oblasti. Značku České pivo, z níž chce svaz vytvořit evropský marketingový produkt, by využívaly i malé pivovary, které nemají žádné známé logo, jež prodává mimo region.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK