"Všichni řezníci i zpracovatelé masa musí získat takzvané oválné razítko od veterinární správy. Pro jeho získání musí například oddělit jednotlivé řeznické výroby. Například zpracování čerstvého masa od hotových výrobků nebo důsledné oddělení vlastního provozu od pomocných provozů, například šaten," uvedl Kloud.
Splnění těchto požadavků si vyžádá poměrně náročné stavební úpravy. V malých provozovnách to podle Klouda bude nejen stavební problém, ale také statisícové investice. "Je možné, že řada malých řezníků a zpracovatelských firem, možná až třetina, skončí," uvedl Kloud s tím, že kvůli konkurenci řetězců si malovýrobci nebudou moci promítnout investice do cen. Malých řeznických a uzenářských firem, kterých se bude tato povinnost týkat, je v Česku podle Klouda tisíc až patnáct set. Požadavky na vysokou kvalitu budou muset splnit všechny potravinářské firmy, které podléhají veterinárnímu dozoru. Vedle řezníků a uzenářů tedy také mlékaři a drůbežáři, dodávají LN.
Velké firmy už oválné razítko většinou mají.