Podle lucemburského serveru wort.lu se zvýšené množství kumarinu týká mléčných výrobků značky Müller se skořicovou příchutí. Právě skořicovník patří mezi přírodní zdroje této látky. Server uvádí, že jde o výrobky s datem spotřeby od 27. listopadu do 27. prosince.
Varovaní obdržely české úřady ihned po jeho vydání v pátek 1. prosince. "Objevilo se v monitorovacím systému, ale mléčná rýže spadá pod veterinární správu, která určitě přijala potřebná opatření," řekl serveru mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce Ivo Klemeš.
Mluvčí výrobce, německé společnosti Molkerei Alois Müller GmbH&Co.KG., na telefonické dotazy serveru iDnes odmítla odpovědět.
Kumarin je aromatická sloučenina, která se velmi často objevuje v řadě rostlin (mrkev, vanilka, jahody, meruňky, tomka vonná, koriandr, tabák, lékořice atd.), kde funguje jako ochranná látka proti hmyzu (částečně i proti hlodavcům).