"Litovelský a vlašský salát má datum výroby 19. prosince a má dobu spotřeby pět dní. Sýrový salát byl vyroben 13. prosince a dobu spotřeby 15 dní, hermelínový je z 12. prosince a má rovněž dobu spotřeby 15 dní," řekla vedoucí odboru hygieny výživy krajské hygienické stanice.
V obou případech bylo zahájeno správní řízení. "Výrobci musejí pozastavit výrobu lahůdkářských výrobků do doby, než odstraní nedostatky a podají důkaz o tom, že výrobky jsou zdravotně nezávadné. Dále musejí vyřadit uvedené výrobky z distribuce," uvedla Procházková.
Signály o pozitivních nálezech má také olomoucká krajská veterinární správa v případě některých výrobců sýrů a salátů z regionu. Jejich jména ale zatím vedení veterinární správy odmítlo sdělit s vysvětlením, že výsledky testů zatím nejsou potvrzené. "Očekáváme, že konečné výsledky dorazí v době svátků. Chytřejší budeme příští týden ve středu," řekl ředitel krajské veterinární správy Zdeněk Králík. Naopak inspektoři zemědělské a potravinářské inspekce v Olomouckém kraji na listeriózu dosud nenarazili. Řekl to mluvčí inspekce Ivo Klemeš.
Už na podzim se nebezpečná bakterie objevila v loštické tvarůžkárně společnosti A.W. Závod kvůli jejímu výskytu přerušil už dříve na dva týdny provoz. Společnost a veterinární správa nyní provádějí zpřísněné kontroly výrobků. Minulý týden hygienici objevili nebezpečnou bakterii v sýru Baladur od společnosti Prom-prodej a také v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky-Palma Praha a Nové lahůdky Sixta.
Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. Ke dnešnímu dni je potvrzeno 47 nemocných, další desítka se prověřuje. Hlášeno je šest úmrtí, z toho dva do října; v listopadu zemřeli tři dospělí a jeden novorozenec. V prosinci žádná úmrtí na listeriózu nebyla.