Bakterii listeria monocytogenes obsahoval pochoutkový salát s dobou použitelnosti do 1. ledna. "Zákaz výroby v Seči platí až do doby, než majitel předloží inspekci prokazatelné důkazy o bezpečné výrobě potravin," řekl Klemeš.
Klatovská provozovna pražské firmy Maso West, ve které se našla bakterie listeria již dříve, může naopak od pondělí lahůdkářskou výrobu opět obnovit. "Společnost splnila všechna opatření uložená inspekcí. Jednalo se o kompletní sanitaci a následnou desinfekci skladovacích a výrobních prostor a zařízení," řekl Klemeš. Výsledky kontrolních stěrů na přítomnost bakterie listerie byly negativní.
Bakterii listeria již inspektoři SZPI a Veterinární správy odhalili v několika krajích. Na jihu Moravy například u tlačenky firmy Rezpo Břeclav, u játrového salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštiky firmy R&R Food, ve výrobně firmy Strejček Brno nebo u Svitavského salátu podniku Jednota.
V olomouckém kraji našli pracovníci veterinární správy nebezpečnou bakterii v tlačence z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanosu z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekané z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačence z Brodku u Přerova, aspiku pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobáse z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačence vyrobené firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salámu Junior Středního odborného učiliště Jeseník.
Pracovníci královéhradecké hygienické stanice objevili listerii ve společnosti Gurmán plus a Zvičinské uzeniny a lahůdky.
Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. K dnešnímu dni je potvrzeno 47 nemocných, další desítka se prověřuje. Hlášeno je šest úmrtí, z toho dvě do října; v listopadu zemřeli tři dospělí a jeden novorozenec. V prosinci žádná úmrtí na listeriózu nebyla.