Ceny masa koncem roku stoupnou

04.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


perex-img Zdroj: Finance.cz

Nárůst cen masa bude i nadále pokračovat

Nárůst cen masa bude i nadále pokračovat. Především u vepřového čekají jeho prodejci citelný cenový skok, u některých druhů masa půjde dokonce o několik korun za kilogram. "Již několik měsíců rostou ceny vepřového masa a s příchodem konce kalendářního roku bude jejich vzestup i nadále pokračovat," tvrdí majitel několika řeznictví v Praze Miroslav Gaube. U hovězího nebude zdražení tak dramatické. "V červenci stál kilogram vepřové kýty 86 korun, teď ji prodává

me za 92 a lze očekávat, že do konce roku vzroste minimálně na 109 korun za kilo," počítá Gaube. "Tak to půjde až do konce roku, kdy je o maso velký zájem, v lednu příštího roku lze naopak očekávat desetiaž patnáctiprocentní propad cen," vysvětlil Gaube.

ně dramatický růst cen na pultech obchodů lze očekávat u hovězího masa. Zadní hovězí, které stojí v průměru 125 korun za kilogram, bude před koncem roku k dostání za 129 až 135 korun, přední a zadní hovězí podraží maximálně o šest korun. Velké zdražování vepřového odstartovali v polovině letošního roku pravděpodobně jeho producenti. Z 22 korun za kilogram živé váhy z počátku roku se vyšplhaly až na zhruba 37 korun. To potvrdil i předseda Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jiří Goby. Počátkem letošního roku podle něj zaplavily trh s vepřovým levné, dotované dovozy masa ze zemí Evropské unie a stlačily ceny až na 22 Kč za kilogram živé váhy. Podle něj ale již nákupní ceny v budoucnu příliš neporostou. "Neměly by překročit cenu 40 korun," dodal Goby.

Hovězí bez výkyvů

Po celý rok zůstávají na zhruba stejné hladině nákupní ceny skotu. Potvrdil to i výkonný ředitel společnosti Maso Planá Emil Kasper. Podle jeho slov nelze počítat s nějakými výkyvy ani v nejbližších měsících. Zemědělci by tak měli dostat za kilogram živé váhy jatečních býků 40 korun a za krávu zhruba 27 Kč. Bez výrazných cenových skoků by letošní rok mělo přežít drůbeží maso, vývoj v příštím roce zatím drůbežárny odmítají komentovat. Obchodní ředitel drůbežárny Klatovy Karel Kůra dokonce řekl, že čím víc se o kuřatech píše, tím více jim je to na škodu. On sám by prý byl nejraději, kdyby se o této problematice vůbec nepsalo.

Zdroj: LN z 4. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU