"Podle statistik evropské komise dostávají čeští chovatelé vepřového masa asi o pět korun za kilogram masa méně, než je průměr EU. Každý rok tak s podnikáním skončí kolem 10 procent chovatelů prasat, především malých a středních, kteří mají nejvyšší náklady na chov," řekl ředitel Národního odbytového družstva Centroodbyt Pavel Krejčík. Za vysokými náklady podle něj stojí každoročně zdražované energie a špatná úroda obilovin, které se používají do krmných směsí. Krachujícím zemědělcům stát podle něj příliš nepomáhá, protože vyplácí dotace v přepočtu na rozlohu půdy a chovatelé prasat většinou žádnou nemají.
Chov prasat je v ČR tradicí, tvoří kolem čtvrtiny živočišné a kolem deseti procent veškeré zemědělské produkce. Češi každoročně sní kolem 41 kilogramů vepřového masa na hlavu. Před vstupem do EU byla ČR ve produkci vepřového masa soběstačná, vloni produkce pokryla jen 80 procent poptávky.
"Vlády řady zemí EU utajeně podporuje tamní chovatele prasat, kteří díky tomu mohou své přebytky, často velmi špatné kvality nabízet na cizích trzích za dumpingové ceny," dodal Krejčík. Francie podle něj například dotuje chovatelům přepravu a mytí prasat před porážkou částkou několika korun za kilogram masa. Polsko zase zemědělcům platí 100 procent sociálního pojištění. Přestože tuzemské vepřové maso dosahuje vynikajících kvalit, výrobci často dávají přednost zahraničnímu dovozu ořezů z kostí, uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.