Bakterie obsahoval vzorek zakoupený koncem ledna v prodejně Makra. Množství bakterií mnohonásobně překračovalo přípustný limit. Podle deníku šlo o dávku, která by mohla ohrozit těhotné ženy a lidi s oslabenou imunitou. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy proto v obchodní řetězci odebrali další vzorky, v nichž nález rovněž potvrdili.
Vzhledem k tomu, že jde o zahraniční výrobky, byly o výskytu bakterie informovány všechny členské státy Evropské unie prostřednictvím systému rychlého varování.
Podle odborníků se bakterie nemohly do lososů dostat při přepravě nebo v obchodě. "Vzorky musely být pozitivní už u výrobce, pokud byly vůbec vyšetřeny," řekla MfD Renata Karpíšková z Národního referenčního centra pro listerie.
"Je třeba si uvědomit, že jde o výrobek, který se konzumuje přímo, tedy bez další tepelné úpravy, která by bakterie zlikvidovala. A ani při výrobě neprochází nějakou výraznou tepelnou úpravou, většinou se udí jen studeným kouřem, tedy při teplotě kolem 20 stupňů," upozornil na nebezpečí mluvčí SVS Josef Duben.
Přestože podle epidemiologů je už epidemie listeriózy v Česku na ústupu, v posledních dnech se v Pardubickém a Královéhradeckém kraji objevily další případy nakažených lidí. Média ve středu informovala o tom, že u tří novorozenců byla listerióza zjištěna ihned po porodu, čtvrtý byl odhalen až o týden později.
Listeriózou se loni nakazilo 80 lidí, což je pětkrát víc než v jiných letech. Zemřelo kvůli ní 14 lidí. Podle hlavního hygienika Michaela Víta šlo zřejmě o jeden zdroj - mlékárenský podnik, jehož jméno nebylo uvedeno.
Ve čtvrtek se bakterie listerie objevila také na Slovensku. Tamější hygienici ji našli v sýru Niva Pilos, vyrobeném v České republice.