Slámové víno

11.02.2007 | , Vinné sklepy Valtice, a.s.
STYL/víno


perex-img Zdroj: Finance.cz

Při vyslovení pojmů slámové víno se řada milovníků vína ještě v nedávné minulosti podivila, že něco takového vůbec existuje. Přestože v dnešní době má již téměř každý člověk určité základní znalosti o víně, ne všichni měli možnost tuto vinařskou raritu ochutnat.

Výroba slámového vína je zcela specifická a riskantní s nejistým výsledkem, a proto je toto víno celkem vzácné a jen velmi mámo vinařů toto riziko možného neúspěchu podstupuje. Dá se říci, že dobří výrobci slámových vín v ČR se dají spočítat na prstech jedné ruky. Mezi takové výrobce patří tradičně společnost Vinné sklepy Valtice, a.s.

Pokud se podíváme co říká vinařský zákon zjistíme, že slámové víno je víno vyrobené z hroznů, které byly nejméně 3 měsíce uloženy na slámě či rákosu a cukernatost moštu je nejméně 27 °NM. V podstatě se jedná o zcela speciální technologii, kdy je čistou přírodní cestou  tzv. odparem -odstraněna z hroznů voda a jejich vylisováním  se získá velmi koncentrovaná lahodná šťáva s vysokým obsahem přírodního cukru a aromatických látek. Nejdůležitější  je vybírat jen zdravé a velmi vyzrálé hrozny, které mají už v období sklizně vysokou cukernatost. Pečlivě vybrané hrozny se poté musí sklidit a opatrně položit na tenkou vrstvu slámy nebo slaměné rohože a umístit je do dobře větratelné místnosti, kde dochází k optimálnímu odparu vody z hroznů.

Zde je pro vinaře riziko největší, protože pokud nebude místo dobře větrané, hrozny budou napadeny plísněmi a prostě vám shnijí a žádné víno z nich neuděláte. V době, kdy hrozny leží na slámě, musí být pečlivě hlídány, zda  všechno probíhá v pořádku. Tedy i zde platí tvrdé přírodní zákony, pokud chcete vyrobit dobré slámové víno, musíte mít zdravé a silné plody, které vám vydrží  kvalitní potřebnou dobu, než dosáhnou požadované cukernatosti.

Průběh kvašení u těchto vín je velmi pozvolný (vzhledem vysokému osmotickému tlaku) a v hotovém víně zůstává vysoký obsah neprokvašeného cukru. Slámová vína tak patří do tzv. kategorie přírodně sladkých vín. Společnost Vinné sklepy Valtice, a.s., jako jeden z předních producentů kvalitních moravských vín, před nedávnem zpracovávali hrozny na slámové víno, které ležely více než půl roku na slaměných rohožích.

Nejdůležitější zajímavostí slámových vín je samozřejmě jejich smyslová charakteristika. Při ochutnání slámové vína zjistíte, že zde nedochází jenom ke koncentraci cukru, i když je to smyslově nejmarkantnější, ale i ke koncentraci kyselin,  aromatických látek a zvýšení (bezcukerného) extraktu. Velmi typická je pro slámové víno nádherná zlatavě jantarová barva, která zaujme na první pohled, a velká viskozita, ta se projeví po nalití do sklenice. Víno pak krásně slzí a na stěně sklenice vytváří těžké kapičky připomínající (slzy).
Ve vůni se u slámových vín najdeme jemné ovocné aroma, zejména citrusových plodů, tropického ovoce, ale i broskvové vůně, které je doplněno dominantními a velmi intenzivními medovými tóny. Vůně slámových vín je často doprovázena jemnou kořenitostí. V chuti je třeba počítat s velmi extraktivní medovou chutí, která je způsobena vysokým obsahem přírodního cukru. A právě moravská slámová vína jsou velmi zajímavá právě pro svou krásnou kyselinku, která harmonicky doplňuje vysoký obsah cukru a pozitivně tak odlišuje naše slámová vína od některých přírodně sladkých vín vyráběných v jižních státech, protože nepůsobí  takovým fádním dojmem. Přírodní hroznový cukr je znám také jako zdravý a rychlí zdroj energie využívaný vrcholovými sportovci. Je tedy možné, že někteří moravští sportovci využívají i slámového vína k dosažení těch nejlepších výkonů. Určitě by šlo o povolený doping. Slámová vína můžeme pít nejen při slavnostních příležitostech, ale hodí se i ke sladkým dezertům. Jako delikatesu doporučujeme sladká vína typu slámového nebo ledového k husím nebo kačením játrům, nejlépe jsou-li upravena na sladko.

Pokud si tedy vyberete slámové víno od některého z renomovaných moravských výrobců, kterých není mnoho, určitě budete spokojení. Slámové víno odrůdy Neuburské r. 1999 nebo Rulandské bílé r.2002 si můžete objednat přímo ve společnosti Vinné sklepy Valtice – www.valvin.cz

Autor článku

David Šťastný  

Články ze sekce: STYL/víno