Lahůdkářům kvůli obavě z listeriózy klesl odbyt o pětinu

14.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Jihlava 14. února (ČTK) - Výrobcům lahůdek kvůli obavám z listeriózy v poslední době klesl odbyt nejméně o pětinu. Shodli se dnes na tom lahůdkáři na odborném semináři v Jihlavě. Předpokládají, že menší zájem o jejich výrobky potrvá delší čas. Loni v Česku na listeriózu zemřelo 12 lidí.

Lahůdkáři uvedli, že objevení bakterií listeria v potravinách by pro ně mohlo být likvidační. Snaží se proto o prevenci ve svých provozech. Listerie objevili kontroloři v prosinci a v lednu po celém Česku v některých vzorcích salátů a masných výrobků, i ve zrajícím sýru.

"Lidé jsou v konzumaci opatrní, což pro nás znamená horší ekonomiku," řekl Vlastimil Zimmermann z firmy Lask Bojkovice. Podnik zaměstnává dvě desítky lidí, lahůdky rozváží do obchodů ve třech okresech Zlínského kraje. Zimmermann uvedl, že kvůli splnění hygienických norem firma v posledních letech výrazně investovala do stavebních úprav provozu i do nových technologií, nyní musí splácet úvěry.

"Pět let jsme nemohli pohnout s cenami nahoru kvůli tlaku řetězců, dnešní situace nám to také nedovolí," podotkl. Nyní podnik opět zpřísnil hygienická opatření; nález listerií by pro něj mohl být likvidační.

Seminář k prevenci výskytu listerií pořádala Asociace výrobců lahůdek, která sdružuje asi 40 firem. Lahůdkářských provozů jsou ale v zemi stovky. "Prevence není jednoduchá, je potřeba dodržovat více opatření současně," přiblížil odborný poradce asociace Miroslav Čeřovský.

Bakterie mají trochu jiné vlastnosti než ostatní mikroby, které mohou vyvolávat onemocnění; například jsou schopny se množit i při teplotách blížících se bodu mrazu. Výrobci by měli dbát na udržení nízké teploty po celou dobu výroby, přepravy i prodeje lahůdek.

Ve vlhkém prostředí mohou listerie tvořit povlaky na zařízeních či podlahách. "Špatně se odstraňují a běžná dezinfekce nemusí vždy zabrat dostatečně," podotkl Čeřovský. Objevují se také nové přípravky na bázi virů, které bakterie ničí. Daly by se použít na ošetření salámů nebo sýrů.

Čeřovský uvedl, že lahůdkáři se s podobnými problémy ještě nesetkali, na rozdíl od výrobců potravin, které dříve poznamenal výskyt BSE u hovězího dobytka nebo ptačí chřipky u drůbeže. Bakterie salmonela sice každý rok způsobí desítky tisíc onemocnění, ale jejich následky nebývají tak závažné; procento vyléčení je podstatně vyšší než u listeriózy.

V Česku bylo loni nahlášeno 75 případů listeriózy. Onemocnění se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK