Vínan vápenatý je podle expertní komise Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) a Světové zdravotnické organizace (WHO) běžnou a uznanou složkou potravin, uvedl dnes Unilever. Krystalky vinného kamene nijak neovlivňují kvalitu a bezpečnost potravin a mohou se ve výrobcích objevit v důsledku přítomnosti kyseliny vinné, která se v tatarských omáčkách používá jako regulátor kyselosti a k dochucení výrobku, dodala firma.
Podle dřívějšího vyjádření šéfa ŠPVS Jozefa Bíreše by však i takovéto částečky mohly být pro spotřebitele nebezpečné, protože jsou ostré a tvrdé. "Pokud by spotřebitel takovýto výrobek zkonzumoval, je na místě ho varovat, protože je nebezpečný," řekl Bíreš.
Údajné skleněné úlomky našli kontroloři podle ŠVPS ve čtvrtlitrovém balení tatarské omáčky s datem spotřeby do 27. března. Potravinový dozor proto nařídil celoslovenskou kontrolu obchodní sítě a přikázal tuto šarži omáčky stáhnout z oběhu.