Unilever: V tatarské omáčce podle testů nebylo sklo

20.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 20. února (ČTK) - V tatarské omáčce Hellmann's dodané na Slovensko nebylo sklo, ale vínan vápenatý, sdělila společnost Unilever s odvoláním na informace z dnešních testů na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Vínan je podle firmy zdravotně neškodný. Slovenská Státní veterinární a potravinová správa (ŠVPS) v pátek uvedla, že v omáčce nalezla skleněné úlomky, jejichž přítomnost potvrdily i opakované testy.

Vínan vápenatý je podle expertní komise Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) a Světové zdravotnické organizace (WHO) běžnou a uznanou složkou potravin, uvedl dnes Unilever. Krystalky vinného kamene nijak neovlivňují kvalitu a bezpečnost potravin a mohou se ve výrobcích objevit v důsledku přítomnosti kyseliny vinné, která se v tatarských omáčkách používá jako regulátor kyselosti a k dochucení výrobku, dodala firma.

Podle dřívějšího vyjádření šéfa ŠPVS Jozefa Bíreše by však i takovéto částečky mohly být pro spotřebitele nebezpečné, protože jsou ostré a tvrdé. "Pokud by spotřebitel takovýto výrobek zkonzumoval, je na místě ho varovat, protože je nebezpečný," řekl Bíreš.

Údajné skleněné úlomky našli kontroloři podle ŠVPS ve čtvrtlitrovém balení tatarské omáčky s datem spotřeby do 27. března. Potravinový dozor proto nařídil celoslovenskou kontrolu obchodní sítě a přikázal tuto šarži omáčky stáhnout z oběhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK